Precis som Drupal är det ständigt underhåll för de senaste säkerhetsuppdateringarna. Verktyget utvecklas också till stor del i ett administrationsgränssnitt.

Att välja medllan Wordpress eller Drupal

  • Jekyll

Jekyll passar bra för enklare projekt och ses ofta som ett alternativ till Wordpress. Den baseras på en open source-statisk webbplatsgenerator skriven i Ruby, vilket innebär att sajten är snabb, stabil och nästintill underhållsfri. Nackdelen är att det inte finns någon användarinloggning, kommentarer eller onlinegränssnitt för redaktörer. Vissa saker går dock att komma runt i klienten.

 

 

Jekyll kräver i stort sett inget underhåll och är helt koddrivet.

  • Tumblr

Tumblr är egentligen en gratis bloggtjänst som erbjuder innehållsfunkioner för sidor, inlägg och annan media. Du kan använda din egen domän och anpassa frontend-delarna på bloggen som du vill. Så länge du nöjer dig med innehållsstrukturen kan du i stort sett bygga vilken sajt du vill. Fördelarna är många. Du slipper installation, utvecklingskostnader, underhåll och har gratis hosting. Å andra sidan äger du inte plattformen och bloggtjänsten kan i teorin stänga ner den eller ändra villkor när som helst.

Tumblr kräver väldigt lite underhåll.

  • Ruby on Rails

Ruby on Rails är ett applkationsramverk där du kan skräddarsy webbapplikationer med hjälp av ett smidigt API. Verktyget kräver mycket av utvecklaren och gör få antaganden, vilket gör att du snabbt kan bygga upp de funktioner du behöver. Samtidigt har ett projekt byggt på Ruby on Rails ofta en lång startsträcka och utvecklingstid. Ruby on Rails passar också väldigt bra som backend till bland annat mobilapplikationer, sociala medier och andra integrationsparter.

Trots att det är en väldigt annorlunda plattform, kräver Ruby on Rails underhåll i ungefär samma grad som Wordpress och Drupal. Ruby on Rails är också helt koddrivet.

Att matcha rätt projekt med rätt plattform

Nu har vi nått fram till själva valet. Vilken webbplattform passar bäst till ditt webbprojekt? Vi tar det steg för steg. I slutänden handlar det alltid om personliga åsikter och förutsättningar, men ju mer påläst du är – desto bättre blir självklart resultatet.

1. Blogg – välj Wordpress, Tumblr eller Jekyll.

Om det är en blogg du ska göra, och budgeten inte är så stor, kan du göra det enkelt för dig och välja Wordpress eller Tumblr. I Wordpress kan du köpa ett färdigt tema som passar och utgå ifrån det. Med Tumblr behöver du bara registrera dig. Fokusera på utseendet och att skapa ett bra innehåll.

2. Informationsspridning eller broschyrsajt – välj Jekyll, Wordpress eller Tumblr.

Om du ska göra en så kallad broschyrsajt kan Jekyll fungera bra. Det är stabilt och säkert. Även ett enklare Wordpresstema eller en Tumblr-sajt är smidiga alternativ.

3. Nyhetssajt eller enklare organisationswebbplats – välj Wordpress.

I Wordpress bör du i ett sådant här projekt överväga att bygga ett eget tema. På så sätt kan du möjliggöra integration med andra system du har och skräddarsy utifrån din egen plan.

4. Avancerat webbprojekt med flera funktioner, användare och sidor – välj Drupal.

Om du har ett webbprojekt i form av en större sajt med flera undersektioner, innehållssidor, användarrättigheter och redaktörer kan Wordpress funktioner lätt kännas för trånga. Då är Drupal ett bättre alternativ, men det kräver också mer från utvecklaren. En högre budget är vanligt för den här typen av projekt.

5. Diskussionsforum, community eller annan användardriven sajt – välj Drupal.

Som vi nämnde tidigare föddes Drupal ur ett diskussionsforum, och har sedan dess vidareutvecklats till att passa många andra typer av webbsatsningar. När det kommer till användardrivna webbplatser och projekt är de dock fortfarande ledande.

6. Webbtjänster eller projekt med krav på egendesignade applikationer – välj Ruby on Rails.

Om ditt webbprojekt kräver egendesignade applikationer är Ruby on Rails förmodligen det bästa alternativet. Applikationsramverket fungerar också utmärkt som backend för mobilapplikationer och dylikt.

Det är väldigt mycket att tänka på när du bygger en ny hemsida eller vill lägga grunden för en digital plattform. Vi hoppas att du ska ha fått nytta av informationen i den här artikeln och att du känner dig nämare ett beslut. Så länge du fokuserar på de viktigaste bitarna i projektet, jämför noga med din budget för tid och pengar och ser över de olika utvecklingsprocesserna i förväg, är du på rätt väg.


Lycka till!

Redaktör, Webbplats,